Chodziło o "If lower, than..." oraz "If higher, than...". Tak czy inaczej próby kalibracji zakończyły się niepowodzeniem. W żaden sposób nie byłem w stanie osiągnąć realnej dolnej wartości zakresu siły naciągania, czyli 5kG, z górną już lepiej, ale z oczywistych względów cała charakterystyka była rozjechana i na niewiele się cała praca zdała.
Słowo wyjaśnienia - maszyna Tyger 410eco nie jest maszyną typu constant pull. Stąd czas odczytu wskazań kalibratora, wg specjalnych instrukcji producenta, jest bardzo istotny dla prawidłowych wskazań.
Być może mam za mało doświadczenia, aby efektywnie ustawić taką maszynę, tak czy inaczej, dzięki pomocy polskiego przedstawiciela Tennisplanet, udało mi się wymienić ją na model z wyższej półki, StringProfi-630 tej samej firmy (Tyger) z rozsądną dopłatą. Podsumowując dotychczasowe doświadczenia z Tygerem 410:
Na plus: świetna mechanika, pewne mocowanie rakiety, kompaktowa budowa, prostota użytkowania, obsługa polskiego przedstawicielstwa (duży plus).
Na minus: kalibracja (podobne do mojego problemy ma jeszcze co najmniej jeden kolega z forum), precyzja napinacza, powtarzalność parametrów.
Wydaje mi się, że na problem z kalibracją wpływ miało użycie elektronicznego kalibratora w tym sensie, że zarówno on, jak i sam mechanizm napinacza maszyny korzystają z pośredniej, przeliczeniowej metody pomiaru, co może wpływać na odchylenie od mediany. Kilkakrotne, raz za razem powtórzenie pomiaru zawsze prowadziło do wniosku, że dojście do zadanego wyniku odbywa się niejako od dołu, czyli ustawiam 26kG na maszynie, podłączam kalibrator i pierwszy pomiar - 24,5kG, drugi - 25, trzeci 26 i dalej już w okolicach 26 (+/- 0,8kG). Dodatkową wadą (w sensie użytkowym) jest sam regulator siły naciągania w maszynie, który teoretycznie powinien ją zmieniać o 0,5kG na jeden obrót, praktycznie reaguje dosyć losowo, włącznie z przeskokiem o 0,5kG w trakcie pracy, jeśli zostanie ustawiony na granicy (o czym oczywiście nie wiemy). Jak na amatora to już za dużo problemów, dlatego zdecydowałem o wymianie, a firma się do tego przychyliła.
Nie dyskutuj z głupkiem - sprowadzi Cię do swojego poziomu i zniszczy doświadczeniem.
To, że jesteśmy w d..ie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać. - Stefan Kisielewski
Wilson Pro Staff RF97A
Różne druty 1.20@24kp