TomPL pisze:Czy kolega jest w stanie powiedzieć nam w 3 zdaniach po czym rozpoznać dobre piwo?
No by my, ze stolferem, pijemy litry różniastych piw i pewnie nawet nie wiemy kiedy nam się uda trafić na te dobre! Bo widać sam smak i (nie)boląca głowa to za mało...
Jednoznacznie odpowiedzieć nie mogę, bo piwo piwu nierówne. Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych podaje na ten moment 35 opisów różnych piwnych stylów. Bez posiadania pewnej wiedzy na temat danego stylu, nie da się ocenić piwa, bo nie mamy żadnego wyznacznika. Dla przykładu - jeżeli pijemy hefeweizena (popularny pszeniczny styl), dość ważnym aspektem będzie jego wysycenie, a co za tym idzie - piana. Piana jest dość istotnym elementem oceny wyglądu piwa, więc jeśli w ww. stylu jej nie będzie, ocena za wygląd będzie raczej niska. Z kolei, jeśli weźmiemy np. imperialnego portera, czy rosyjskiego imperialnego stouta, brak lub bardzo znikoma piana (właściwie tylko pozostająca "obrączka" z piany) będzie wpisywał się w charakterystykę stylu. Czyli, wracając do początku, żeby móc ocenić piwo, trzeba wiedzieć, jakie walory powinno ono posiadać.
Kolejny aspekt, kiedy już wiemy, czym powinny charakteryzować się dane style - wady w piwie. Diacetyl, dimetylosiarczek, octan izoamylu, estry, żelazo - chyba najpopularniejsze w ogólnodostępnych piwach. Dopóki sam się w to nie zagłębiłem, nie potrafiłem tego odczuwać. Obecnie większość wad wyczuję od razu, chociaż muszę przyznać, że lepsza jest w tym moja dziewczyna, która specjalnie za piwem nie przepada - dla mnie, jak na razie, jej zdolność wychwytywania najdrobniejszych aromatów jest nieosiągalna. Mimo iż sam myślę, że mam ponadprzeciętna.
Wracając do czeskich piw, w 90% czeskich pilsów będzie diacetyl (nuty maślane, delikatnie toffi, kukurydza/popcorn). Taka wada eliminuje większość piw, ale w niektórych jest wręcz pożądana - m.in. właśnie w czeskim pilsie. Osobiście nawet to lubię, ale w większości przypadków jest to bardzo mocno przesadzone.
Jeżeli ktoś chce więcej poczytać na ten temat i pobawić się w nieco dokładniejsze rozpijanie piwa, polecam spróbować wyłapać jakieś nuty i zobaczyć, co to właściwie jest i skąd się bierze:
https://pspd.org.pl/wp-content/uploads/ ... h-piwa.pdf
Już blisko końca...
Tom, nie da się krótko odpowiedzieć, jak rozpoznać dobre piwo. Nawet jeżeli jego skład będzie rozsądny to nie wiesz, jak przebiega proces produkcji. Nie wiesz też, ile piwo stało na półce (a proces utlenienia/nasłonecznienia bardzo mocno szkodzi piwu). Jeżeli chcesz się napić dobrego piwa, a nie wiesz, jakie będzie dobre, polecam udać się do jakiegoś sklepu z piwem rzemieślniczym. Zazwyczaj prowadzą je pasjonaci, którzy bez problemu doradzą. Są też strony, na których można z łatwością znaleźć dane piwo i sprawdzić, czy opłaca się wydawać na nie pieniądze. Trzy najprężniej działające w Polsce to:
www.ratebeer.com,
www.untappd.com oraz
www.polskikraft.pl