Zależność między siłą naciągania a sztywnością ramy ?
Regulamin forum
Ten Dział służy do zadawania wszelkich pytań odnoszących się wyłącznie do doboru sprzętu dla siebie. Dyskusje o samym sprzęcie ogólnie prowadzimy w innym, właściwym ku temu dziale.
Temat wątku musi być krótki i jasno sprecyzowany (nic w stylu "proszę pomóżcie!"). Najlepiej podeprzeć się klasyfikacją NTRP dostępną na Forum (wystarczy poszperać) i zatytułować temat np: "wybór rakiety dla NTRP 2.0". Im więcej informacji podacie tym lepiej będziemy mogli Wam pomóc.
Dla utrzymania porządku prosimy o tworzenie zawsze własnego nowego zapytania o dobór sprzętu (nie dopisywanie się do cudzych). Po otrzymaniu pomocy / podjęciu decyzji przez autora temat zostanie zamknięty. Jednocześnie co jakiś czas będą zamykane wszystkie tematy z zapytaniami, w których nie było wpisów przez ponad miesiąc.
Prosimy nie zadawać moderatorom pytań o sprzęt na PM-ach. Nie będziemy na nie odpowiadać. Odpowiadamy jak wszyscy inni na forum, bo wtedy każdy może z tego skorzystać.
Oczywiście również tutaj obowiązują wszelkie zasady RegForu.
Ten Dział służy do zadawania wszelkich pytań odnoszących się wyłącznie do doboru sprzętu dla siebie. Dyskusje o samym sprzęcie ogólnie prowadzimy w innym, właściwym ku temu dziale.
Temat wątku musi być krótki i jasno sprecyzowany (nic w stylu "proszę pomóżcie!"). Najlepiej podeprzeć się klasyfikacją NTRP dostępną na Forum (wystarczy poszperać) i zatytułować temat np: "wybór rakiety dla NTRP 2.0". Im więcej informacji podacie tym lepiej będziemy mogli Wam pomóc.
Dla utrzymania porządku prosimy o tworzenie zawsze własnego nowego zapytania o dobór sprzętu (nie dopisywanie się do cudzych). Po otrzymaniu pomocy / podjęciu decyzji przez autora temat zostanie zamknięty. Jednocześnie co jakiś czas będą zamykane wszystkie tematy z zapytaniami, w których nie było wpisów przez ponad miesiąc.
Prosimy nie zadawać moderatorom pytań o sprzęt na PM-ach. Nie będziemy na nie odpowiadać. Odpowiadamy jak wszyscy inni na forum, bo wtedy każdy może z tego skorzystać.
Oczywiście również tutaj obowiązują wszelkie zasady RegForu.
Zależność między siłą naciągania a sztywnością ramy ?
Jak w temacie, czy jest jakaś zależność ? Tzn. czy np. ramy o mniejszej sztywności powinniśmy raczej naciągać słabiej , niż te sztywniejsze ?
Wiem że producent zawsze podaje zakres, ale jak to w praktyce u was wygląda ? Trzymacie się bliżej górnych zaleceń czy dolnych, jeśli chodzi zwłaszcza o miękkie ramy ?
Wiem że producent zawsze podaje zakres, ale jak to w praktyce u was wygląda ? Trzymacie się bliżej górnych zaleceń czy dolnych, jeśli chodzi zwłaszcza o miękkie ramy ?

_____
Re: Zależność między siłą naciągania a sztywnością ramy ?
Myślę, że to bardziej od rodzaju naciągu zależy.
Pewnie masz rację. Ale zakładając ten sam naciąg, którym wciągałem sztywniejszą ramę, to do bardziej miękkiej powinienem wciągnąć lżej, żeby powiedzmy uzyskać zbliżone odczucia w grze. Czy nie ma tutaj kompletnie żadnego powiązania ?

_____
Biorąc pod uwagę jakąkolwiek zmianę ramy, zawsze wciągam to samo, czym ostatnio grałem w poprzedniej, z taką samą siłą. To wprost pokazuje, ile zmienia nowa rama i widzę, czy np. trochę brakuje mi mocy, czy może zbytnio uleciała kontrola, czyli jest zbyt miękko i "pluszowo"

Wilson Pro Staff 97
Wilson Revolve 1.25/Babolat Pro Hurricane Tour 1.25 - 27/26 kG
----------------------------------------
Head Graphene 360+ Extreme Pro
Wilson Revolve 1.25 26,5/26 kG
Wilson Revolve 1.25/Babolat Pro Hurricane Tour 1.25 - 27/26 kG
----------------------------------------
Head Graphene 360+ Extreme Pro
Wilson Revolve 1.25 26,5/26 kG
Zależność oczywiście jest, to logiczne. Sztywna rama z wciągniętym mocno drutem to decha, miękka rama z miękkim naciągiem wciągniętym lekko to poducha. W obu przypadkach ze wszystkimi za tym idącymi konsekwencjami.
Niemniej w mojej ocenie na końcu ważne jest to co nam pasuje. Szukamy optymalnej dla naszej gry i odczuć konfiguracji.
Ostatnio Koledze serwisant pomylił struny w hybrydzie i wciągnął odwrotnie - to co na pion poszło na poziom i odwrotnie. Kumpel się wkurzył, ale mówię Mu - zagraj. Zagrał i super się grało. Niestety trwałość ... Nie kalkuluje się Mu takie wciąganie.
Niemniej w mojej ocenie na końcu ważne jest to co nam pasuje. Szukamy optymalnej dla naszej gry i odczuć konfiguracji.
Ostatnio Koledze serwisant pomylił struny w hybrydzie i wciągnął odwrotnie - to co na pion poszło na poziom i odwrotnie. Kumpel się wkurzył, ale mówię Mu - zagraj. Zagrał i super się grało. Niestety trwałość ... Nie kalkuluje się Mu takie wciąganie.
Uśmiechaj się, to nieźle wkurza ludzi 
Lepiej na korcie mądrze stać niż po nim głupio biegać
Skuteczność tenisa zależy od tego jak szybko i jak mocno zrobisz przeciwnika w ch..ja

Skuteczność tenisa zależy od tego jak szybko i jak mocno zrobisz przeciwnika w ch..ja

TO wiem. Bardziej chodziło mi o to czy np. w przypadku miękkich ram powinniśmy trzymać się raczej dolnych zaleceń producenta, niż próbować robić z takiej ramy dechę. Chociaż oczywiście wszystko kwestia zboczenia

Z drugiej strony jak patrzę co tutaj i nie tylko tutaj ludzie piszą, to chyba rzadko kto teraz wciąga ramy mocniej niż 23kg. Zdecydowana większość to 21/22kg

Zresztą sam też wciągam 23 lub 24. Mniej jakoś się boję

_____
Filipo Volandri kiedyś wciągał bodajże na 13 kg więc nie masz się czego bać
.

Artlight
Nigdy nie przegrałem z Federerem
Nigdy nie przegrałem z Federerem
Ja wiem. Ale wiesz jednak bym chciał żeby mój tenis przypominał chociaż trochę grę w tenisa a nie dziurawienie balonów

_____
Kiedyś, tak 25-30 lat temu
, to były inne ramy, a przede wszystkim naciągi. Dziś generalnie ramy są sztywniejsze, inne jest rozłożenie masy. Kiedyś to i ja wciągałem na 28 kg. Dziś wciągam 22/23 czy 23/24 i nie ma problemu. Gdybym wciągnął tak rakiety w latach 90` to wszystkie płoty moje 

Uśmiechaj się, to nieźle wkurza ludzi 

Mannarino też chyba wciąga bardzo nisko. Ja wciągam na 21 kg i nie ma bólu. Lepiej ćwiczyć topspin.

"Don't hurry, don't worry, you're only here for a short visit, so be sure to smell the flowers along the way."
Walter Hagen
Walter Hagen
To chyba zaryzykuję i pójdę przy najbliższej okazji w 22kg, ale to pewnie już po Mastersie. Do niego i tak pewnie z 24 zejdzie mi do 22 albo i niżej 

_____