Po pierwsze, o ile nie jesteś dzieckiem lub dorosłym karłem, to waga i wzrost nie ma znaczenia. Kupuje się ramę 27 calową / 69 cm (czyli "dla dorosłych"). Kurduple kupują czasem przedłużane

, żeby sobie wydłużyć ... dźwignie i zasięg
Ramę dobiera się do poziomu umiejętności i preferowanego stylu gry. Napisałeś o sobie tyle co mogłeś i jak potrafiłeś. I OK. W takim razie powinieneś szukać ramy w wadze 280-305 g (bliżej jednak dolnej granicy). Profil ramy w przedziale 23mm-25mm. Balans minimalnie HL (na rączkę). Układ strun 16//19.
Co do wyboru rama używana/nowa to nie jestem fanem używek. Chyba, że znasz jej pierwotnego właściciela i historię. Ramy podczas gry pracują mechanicznie, włókna kompozytu rozciągają się i tracą z czasem elastyczność. Nieprawidłowe wciąganie ram też się na nich odbija. Rama może być w idealnym stanie wizualnym, ale jednocześnie może być już zdrowo zużyta. W takim przypadku ryzykujesz w dłuższym czasie urazem - taka rama generuje więcej mikrodrgań. Ty ich nie czujesz grając. Twój łokieć, po części nadgarstek i bark już tak. Sporo przyjmą, ale zawsze do czasu ....
Poza tym zużyta rama traci swoje właściwości. Nie masz już dobrej kontroli, czucia i stabilności, lekko i dynamiki. Czyli też ciężko ocenić jaki ten model rakiety jest. Gdybyś miał nową, ocena może być diametralnie inna. Gdy będziesz zmieniał rakietę to sam sobie odpowiedz, jak się odnieść?
Uśmiechaj się, to nieźle wkurza ludzi

Lepiej na korcie mądrze stać niż po nim głupio biegać

Skuteczność tenisa zależy od tego jak szybko i jak mocno zrobisz przeciwnika w ch..ja