[1] - Measurements of string tension in a tennis racket (R. Cross, R. Bower)
Konserwa.Vivid pisze:Wiesz co? Ja jestem sceptyczny co do takich "wynalazków".
Po co, ja wiem kiedy mi struny siadają ...PitS pisze:Konserwa.Vivid pisze:Wiesz co? Ja jestem sceptyczny co do takich "wynalazków".![]()
Wypróbuj
ERT 300 mierzy inną wielkość - sztywność naciągu (dynamic tension). O ile wiem nie ma jednoznacznego sposobu przeliczania wartości DT na siłę z jaką naciągnięte są struny.El Diablo pisze:... mierzenie DT strun za pomocą urządzonka podobnego do tego.
A czy napisałem że DT = siła naciągu?Smyk pisze:ERT 300 mierzy inną wielkość - sztywność naciągu (dynamic tension). O ile wiem nie ma jednoznacznego sposobu przeliczania wartości DT na siłę z jaką naciągnięte są struny.El Diablo pisze:... mierzenie DT strun za pomocą urządzonka podobnego do tego.
Jak Sony Ericsson wypuści własny taki programik, to dziewczyny będą go używać na Tour'zeElDiablo pisze:Podkreśliłem fakt że o ile pomiary o których Ty napisałeś nie są stosowane na Tourze o tyle pomiary DT już tak.
Nie całkiem. Wartość DT jest wprost proporcjonalna do siły naciągu, zatem zależność (powiązanie) jest.PitS pisze:Bo to tak naprawdę dwa różne i prawie nie powiązane parametry.
Dlatego napisałem prawie. Jeden materiał ma granicę sprężystości dalej drugi bliżej ale u obu choć w różnym stopniu w miarę zwiększania napięcia strun do niej się będziemy proporcjonalnie zbliżać.Smyk pisze:Nie całkiem. Wartość DT jest wprost proporcjonalna do siły naciągu, zatem zależność (powiązanie) jest.PitS pisze:Bo to tak naprawdę dwa różne i prawie nie powiązane parametry.
Ty już jesteś przy właściwościach naciągu ... Mi chodziło głównie o samą siłę z jaką napinamy strunę (zakładająć, że rodzaj żyłki jest stałą w rozpatrywanym układzie). Nawet przepolot ma wpływ na wartość DT.PitS pisze:Jeden materiał ma granicę sprężystości dalej drugi bliżej ale u obu choć w różnym stopniu w miarę zwiększania napięcia strun do niej się będziemy proporcjonalnie zbliżać.
Które urządzenie - ERT300 czy Freqmess/RaquetTune ? Hm ... właściwie to raczej ERT ... jeśli się ma zaufanie do maszyny/serwisanta ...PitS pisze:Dlatego to urządzenie oprócz porównania "żywego" i "martwego" naciągu świetnie nadaje się do porównywania własności (sprężystości) różnorakich nowych naciągów.