Moc z rakiety
Moc z rakiety
Załóżmy sytuacje że mamy dwie identyczne ramy pod względem parametrów. Jedna różnica to sztywność ramy.
Czy wykonując to samo uderzenie sztywniejszą ramą uzyskamy większą moc uderzenia, czy bardziej miękką ?
Czy wykonując to samo uderzenie sztywniejszą ramą uzyskamy większą moc uderzenia, czy bardziej miękką ?

_____
Re: Moc z rakiety
Tak, sztywniejsze ramy generują większą moc + posiadają większy sweetspot, który pozwala na łatwiejsze korzystanie z tej mocy.
Wilson Pro Staff 97
Wilson Revolve 1.25/Babolat Pro Hurricane Tour 1.25 - 27/26 kG
----------------------------------------
Head Graphene 360+ Extreme Pro
Wilson Revolve 1.25 26,5/26 kG
Tak mi się też wydawało, ale z drugiej strony zastanawiam się czy np. ta bardziej miękka nie zadziała jak katapulta.
Z tym seewspotem, to chyba nie zawsze tak jest że sztywniejsza ma większy, ale może się mylę
Z tym seewspotem, to chyba nie zawsze tak jest że sztywniejsza ma większy, ale może się mylę

_____
Nie mylisz się 
A jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do sztywnego Wilsona PS85, czy cholernie wręcz sztywnego PS 6.1 Classic od tego samego producenta i polecam poszukiwanie tam dużych sweetspotów.
Mile widziane będą przy tym latarka, lupa, GPS i co tam jeszcze może pomóc w tak karkołomnych poszukiwaniach
.

A jak ktoś nie wierzy, to zapraszam do sztywnego Wilsona PS85, czy cholernie wręcz sztywnego PS 6.1 Classic od tego samego producenta i polecam poszukiwanie tam dużych sweetspotów.
Mile widziane będą przy tym latarka, lupa, GPS i co tam jeszcze może pomóc w tak karkołomnych poszukiwaniach

Artlight
Nigdy nie przegrałem z Federerem
Nigdy nie przegrałem z Federerem
Oczywiście, że nie zawsze, bo jest jeszcze dużo innych zmiennych - m.in. grubość i kształt samej ramy. Niemniej, w parze ze zmniejszoną sztywnością najczęściej idzie mały sweetspot.
Wilson Pro Staff 97
Nie wiem, mnie to jakoś nie przekonuje, że mniejsza sztywność to mniejsza moc. Może i tak jest, ale subiektywnie tego tak nie czuję.
Grałem Pure Drivem (jakiś rok temu) a potem Gravity Tourem i nie czułem specjalnej różnicy. Dużo, dużo wcześniej pamiętem nBlade, nToura i nCode 6.1 Team - wszystko miękkie rakiety - RA 60 i mniej, które miały mocy aż nadto. Oczywiście to subiektywne wszystko bardzo.
Teraz mam do porównań Heady - Extreme MP, Speed MP i to wspomniane Gravity Tour. Według mnie Speed ma najwięcej mocy, ale też jest najmniej wygodny (sweetspot). Z kolei jeśli miałbym mówić o sweetspocie to pewnie wziąłbym Gravity, który ma najbardziej okrągłą główkę. Extreme, który powinien być katapultą przekonuje mnie najmniej w tej materii.
Gdybym chciał mieć moc, to ja bym patrzał na swingweight. Subiektywnie oczywiście. Masa za rakietą musi być.

"Don't hurry, don't worry, you're only here for a short visit, so be sure to smell the flowers along the way."
Walter Hagen
Walter Hagen
Nie mogę odebrać telefonu, NIGDY!
Albo jestem na urlopie, albo na zwolnieniu, albo w delegacji, albo na spotkaniu.
Nie czytam e-maili ani nie oddzwaniam.
Zupełnie jak horyzont. Jestem bardziej koncepcją niż bytem cielesnym.
Albo jestem na urlopie, albo na zwolnieniu, albo w delegacji, albo na spotkaniu.
Nie czytam e-maili ani nie oddzwaniam.
Zupełnie jak horyzont. Jestem bardziej koncepcją niż bytem cielesnym.
Podstawowa kwestia - różnice są niewielkie. Zatem jeżeli chcemy wiarygodnie odczuć różnicę to praktycznie musimy mieć identyczne we wszystkim ramy poza sztywnością. Przez to "wszystko" rozumiemy między innymi - wielkość główki, profil, przeplot strun, rozkład masy, balans, model naciągu, jego grubość, siła naciągnięcia, czas wciągnięcia itd. itp.
Sami rozumiecie
Sami rozumiecie

Uśmiechaj się, to nieźle wkurza ludzi 
Lepiej na korcie mądrze stać niż po nim głupio biegać
Skuteczność tenisa zależy od tego jak szybko i jak mocno zrobisz przeciwnika w ch..ja

Lepiej na korcie mądrze stać niż po nim głupio biegać

Skuteczność tenisa zależy od tego jak szybko i jak mocno zrobisz przeciwnika w ch..ja

Vivid właśnie o to mi chodziło. Dwie identyczne ramy. Załóżmy dwa Radicale MP 360+, wszystko identyczne, tylko jeden RA powiedzmy 70, drugi 58 

_____