* Zaloguj się   * Zarejestruj się TURNIEJ: 2007, 2008, 2009, 2010  •   * FAQ    * Szukaj
Obecny czas: 8 Wrz 2010, 15:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Prognozy na sezon 2009 WTA/ATP
PostWysłany: 16 Lis 2008, 08:19 
Awatar użytkownika
Vividus Maximus McDonaldus
Vividus Maximus McDonaldus

Dołączenie: 15 Sie 2006, 06:47
Został nam tylko jeden mecz w sezonie singlowym 2008. Można więc powoli przymierzyć się do przewidywań na rok przyszły.
Według mnie to będzie dość ciekawy rok w tenisie.
Jeżeli chodzi o panie to będzie to dla mnie rok pewnej stabilności ale i wykrystalizowania się nowej elity na kolejne lata. Jeżeli siostry Williams wezmą się za tenis a nie modę i inne pierdoły to będą wygrywały o ile zdrowie pozwoli. Do tego jeszcze dwie Serbki i Scharapova. Wielkich niespodzianek nie będzie, to raczej jeszcze ich rok. Niemniej wydaje mi się że właśnie w tym nowym sezonie poznamy liderki na lata kolejne. One w sumie już są, grają, tylko ten rok przyniesie części z nich progres a części stagnację lub spadek.
U panów jak dla mnie są dwa główne pytania:
1. Czy rok 2008 to początek schyłku Federera, czy tylko błąd w przygotowaniu, który "procentował" przez cały rok? Jak ktoś grał w tenisa wyczynowo lub jest szkoleniowcem to wie doskonale, że w trakcie sezonu tego się nie nadrobi, sezon stracony.
2. Czy już w tym roku organizm Nadala postawi stanowcze weto rabunkowej gospodarce jaką funduje mu styl gry Hiszpana? Jak dla mnie nie jest pytaniem czy Hiszpan się rozsypie tylko kiedy. Dodam, że sądzę iż będzie to dość szybko - sezon, może dwa.
Do tego jeszcze można dodać Murraya i to co z nim będzie. Jeżeli chodzi o innych ciekawszych graczy jak Tsonga czy Djokovic to sprawa jest jasna - zdrowie???

Temat postu: Re: Prognozy na sezon 2009 WTA/ATP
PostWysłany: 16 Lis 2008, 10:23 
Młodszy Forumowicz
Młodszy Forumowicz

Dołączenie: 30 Cze 2008, 08:39
U kobiet o pierwszą dziesiątkę będą walczyć na pewno młode zawodniczki; Radwańska już zaciera ręce na Kuźniecową, ale ma za plecami Petrovą, Pennettę i Wozniacki. W pierwszej połowie sezonu pewnie trochę punktów nastuka Cornet.

Co do Szarapowej, to może na kilka tygodni spaść za Radwańską w rankingu, bo po takiej przerwie pewnie też będzie potrzebowała trochę czasu, żeby wrócić do formy a tytuł z Australian Open do obrony prosty nie będzie.

Pojawi się też po długiej przerwie Tatiana Golovin, ciekawe, czy będzie w stanie powrócić do pierwszej dwudziestki?

Nowy system rankingowy, z czołowych zawodniczek, niestety karci Agnieszkę prawie najmocniej(Jankovic straci 110 punktów, Zvonareva 75 a Agnieszka 50).

PostWysłany: 16 Lis 2008, 12:42 
Awatar użytkownika
Nestor
Nestor

Dołączenie: 30 Sty 2006, 17:02
Ja liczę przede wszystkim na powrót na fotel lidera Federera, a jest to bardzo prawdopodobne, bo Hiszpan, będzie miał sporo punktów do obrony, no i wszystko zależy od formy jaką będą panowie prezentować. Murray może wskoczyć na pozycję numer trzy, bo w AO odpadł w 1 rundzie, wiec trochę punktów na puka. Ciekawe czy pojawią się jakieś nowe twarze, młode wilczki, no zobaczymy.
Co do Pań to mam nadzieję, że Masza szybko wróci do swojej normalnej dyspozycji i będzie się piąć tylko w górę :wink:

PostWysłany: 16 Lis 2008, 13:53 
Awatar użytkownika
Starszy Forumowicz
Starszy Forumowicz

Dołączenie: 3 Sie 2008, 19:38
Miejscowość: Wschód
Zacznę od kobiet, bo cokolwiek by nawyczyniały... ja do nich mam większą słabość. Rok 2009 może przynieść ciąg dalszy przepychanek na szczycie, ale te, które najwięcej zwojowały w tym sezonie mają sporo do obrony. I tu rysują się możliwości dla tych nieopodal. Nie mam tylko pomysłu na Radwańską, czy możliwy jest postęp w stosunku do tego co pokazała w tym roku? Ze względów na warunki fizyczne bardziej stawiałbym na Wozniacki i Azarenkę, jeśli chodzi o nowe nazwiska, które mogą już niebawem zawitać do pierwszej dziesiątki. Ciekawa jest też Pennetta i Alize Cornet. A z drugiej strony, co będzie dalej z Nicole Vaidisową, czy się pozbiera? W Tatianę Golovin zwątpiłem chyba zupełnie. No i jeszcze Amelie Mauresmo, życzę jej gorąco powrotu do wysokiej formy, mam takie złudzenia.
U panów, sytuacja jest trochę zagadkowa. Bo rzeczywiście, pytanie Vivida są trafne. Na co stać jeszcze Federera? Gdyby Nadal wpadł w jakieś większe tarapaty zdrowotne, to może są szanse na tytuł w Paryżu? Brzmi nieprawdopodobnie, ale zdrowie nie sługa, potrafi odmówić posłuszeństwa. Jeśli chodzi o Murraya, to wydaje się być już wystarczająco dojrzały na swój pierwszy skalp wielkoszlemowy.
Dlatego też ciekawie rysuje się Australian Open 2009.

PostWysłany: 16 Lis 2008, 14:43 
Awatar użytkownika
Młodszy Forumowicz
Młodszy Forumowicz

Dołączenie: 19 Wrz 2008, 21:43
Tak fantastyczny sezon jaki miał Nadal będzie trudno powtórzyć, myślę że w nowym sezonie on głównie będzie tracił punkty ale pozostaje pytanie kto będzie je zbierał. Federer przegrał praktycznie wszystko co było możliwe w minionym sezonie, więc jeśli wróci do swojej normalnej dyspozycji będzie mógł wiele nadrobić. Murray z początku sezonu też będzie mógł liczyć na wiele punktów, a tym samym zbliży się bardzo do Djokovica. Ta czwórka będzie prawdopodobnie dominować w stawcę choć liczę że młodzi też zaczną się liczyć mam na myśli Berdycha i Cilića i Gulbisa.

Co do WTA to mam wrażenie że jeszcze sytuacja się nie ustabilizowała i trudno wytypować jak będzie się kształtowała sytuacja w czołówce. Mam obawy co do Radwańskiej, mam wrażenie że jej gry nie da się już udoskonalić, a jej rywalki notują ciągły progres umiejętności. Może być ciężko.

NTRP 3.0

PostWysłany: 16 Lis 2008, 18:09 
Awatar użytkownika
Obywatel Forum
Obywatel Forum

Dołączenie: 26 Gru 2007, 17:50
Miejscowość: Katowice
He, he … prognozy to moja specjalność, ponieważ nigdy się nie sprawdzają.

No więc, popuszczając wodze fantazji; jeśli się rozchodzi o panów, to myślę sobie tak:

Nadal – jednak wytrzyma ten sezon, w końcu po coś odpuścił Mastersa, i na świeżości wygra AO, pewnie RG,
Federer – wygra jednego WS, ale nie wróci na tron,
Djokovic – nie lubię chłopa, nic się nie zmieniło, „więc nic mu nie dam”,
Murray – też go nie lubię, bo ma chłopina wiecznie skwaszoną minę, ale Feda ograł, więc dla mnie to przyszły numer jeden, może jeszcze nie w 2009, ale za sezon. Wygra jeden WS.

Potem są pustki i pustkowia a czasami pustynie.

Panie:

Cokolwiek trudno przewidywać, bo to jak ruletka, ale …

Siostry Williams zgarną sporo, na spółkę dwa WS,
Masza wróci i weźmie jeden WS.
Jankovic nie wygra WS, bo nie ma na to papierów,
Ivanovic też się jakoś pogubiła, podobno chłopa nabyła, jak głosi internetowa plotka, i chyba się dziewczyna nie odnajdzie.
Jeden WS wygra któraś z poza tej piątki.
Radzia – Agnieszka – utrzyma się w pierwszej dziesiątce (na koniec sezonu) i zagra raz w półfinale WS.
Radzia – Ula – wejdzie do setki i dojdzie do szesnastki WS.
Domachosia – nie dojdzie wyżej niż jest, bo niektórym to nie jest pisane.

Proszę o zapisanie moich prognoz ponieważ się nie sprawdzą.

PostWysłany: 16 Lis 2008, 18:18 
Awatar użytkownika
PATHFINDER
PATHFINDER

Dołączenie: 9 Sie 2007, 22:21
Miejscowość: Kielce/Opoczno
Masz szklana kulę? Numerki też pokazuje? :wink:

Władysław Frasyniuk: "Jarek, p######sz, nie było cię tam."
NTRP 4.0
TenisNET Team

PostWysłany: 16 Lis 2008, 18:34 
Awatar użytkownika
Obywatel Forum
Obywatel Forum

Dołączenie: 26 Gru 2007, 17:50
Miejscowość: Katowice
Poza wątkiem:

Wiesz, nie wiem o jakie dokładnie numerki Ci chodzi, ale gdyby przypadkiem chodziło Ci o Totolotka, to spieszę poinformować, że jednak nie, bo gdyby tak, to nie siedziałbym przed kompem i stukał te pseudo inteligentne posty, tylko bujałbym się gdzieś na hamaczku, na jakiejś pięknej, cieplutkiej i słonecznej plaży, w okolicy pięknego szmaragdowego morza oraz pięknej, cieplutkiej i brązowej pani, a moim jedynymi problemami byłyby wybór drinków, częstotliwości rezonansowej bujania oraz numeru filtra do opalania.

PostWysłany: 16 Lis 2008, 18:41 
Awatar użytkownika
PATHFINDER
PATHFINDER

Dołączenie: 9 Sie 2007, 22:21
Miejscowość: Kielce/Opoczno
Cóż, takiej odpowiedzi się obawiałem. :?

Władysław Frasyniuk: "Jarek, p######sz, nie było cię tam."
NTRP 4.0
TenisNET Team

PostWysłany: 16 Lis 2008, 19:40 
Awatar użytkownika
Nowy
Nowy

Dołączenie: 12 Wrz 2008, 17:56
Mam to samo co RatRace - moje prognozy sprawdzają sie zazwyczaj w 0,99 %. Według mnie będzie tak:
1. Nadal - poza MOŻE RG nie wygra żadnego Wielkiego Szlema, bo po prostu nie da sie powtórzyć takiego sezonu :)
2. Federer - mój ulubieniec , więc życzę mu bardzo dobrze. Wygra Wimbledon - to pewne , na jakiś czas , a może na dłużej powróci na fotel lidera. Zagadką jest dla mnie forma Rogera na ziemi - zobaczymy , czy Mats Wilander się w końcu pofatyguje :)
3.Djoković - spadnie na 4 miejsce wyprzedzony przez Murraya. Wygra US Open.
4.Murray - czarny koń przyszłego sezonu , awansuje na 3 miejsce rankingu , a jak Nadal będzie się kiepsko prezentował , to i na 2. A kto wie , czy w sezonie 2010 nie będzie numerem 1
5.Reszta - co chwila Święta Czwórce atakował będzie ktoś inny. Na rewelacje przyszłego sezonu obstawiam Tsongę , może ktoś nowy zaatakuje :)

WTA nieistotne.

PostWysłany: 16 Lis 2008, 19:56 
Awatar użytkownika
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 31 Sie 2008, 21:09
Moje prognozy to się sprawdzają tak pół na pół, ale zobaczymy.

Nadal - sądzę, że w tym roku co raz częściej będzie łapał kontuzję, może uda mu się wsiąść RG i dojdzie wysoko na Wimbledonie. Weźmie z dwa lub trzy Mastersy. I do Wimbledonu utrzyma nr.1
Federer - również mój ulubieniec, liczę że przynajmniej weźmie jeden WS i będzie dochodził do połówek lub finałów. Musi liczyć na potknięcie bądź słabą dyspozycję i wczesne odpadnięcie Nadala w, którymś WS i sam go weźmie może pod koniec roku odzyska tron.
Djokovic - cóż gra w kratkę chłopak nie mniej utrzyma nr.3 i będzie przynajmniej w jednym finale WS.
Murray - wydaje mi się, że to takie odkrycie jednego sezonu, (nawet nie jednego bo pół). Może i w ćwiartkach będzie i powinien się utrzymać w pierwszej 10.

Z resztą zobaczymy, oby się zjawiło jakieś nowe odkrycie, które dużo namiesza.

Co do pań, hmm..
To może tak:
Jankovic, nie będzie długo na tronie, do marca powinna się utrzymać i wróci do swojej roli, dochodząc do ćwiartek i połówek i w pierwszej piątce powinna być.
Ivanović, weźmie RG i może pokusi się o UO, wróci na nr.1
Masza obroni AO 09 i dojdzie wysoko na Wimbledonie.
Jeszcze nasza Agnieszka, która liczę że będzie na wyższej lokacie i od czasu do czasu wygra jakiś turniej oraz dojdzie do ćwiartek w WS.

To na tyle reszta mnie nie obchodzi jeśli chodzi o panie.

PostWysłany: 16 Lis 2008, 21:50 
Awatar użytkownika
Nestor
Nestor

Dołączenie: 31 Maj 2008, 19:03
Miejscowość: Mysłowice/Sosnowiec
Moje przewidywania odnośnie ATP (WTA za mało znam):
1. Federer podnosi się psychicznie i wygrywa Wimbledon i US Open, finał AO i półfinał RG.
2. Nadal przez pierwsze pół roku jest 1, potem ustępuje Rogerowi. Wygrywa RG.
3. Djokovic atakuje, broni Australian Open.
4. Murray zbliża się do czołówki, 2 finały WS.
5. Pozostaje dwóch starych wymiataczy - Dawidienko i Nalbandian, poza tym atakuje młodsza grupa - Tsonga, del Potro, Simon, Monfils. Roddick i Blake wypadają z 10.

:::!!!::: :::!!!::: :::!!!::: Sprzedam rakietę Head Ti. Radical MP, stan bardzo dobry (rama wygląda jak nowa), nowy overgrip Yonex Super Grap, założony Tecnifibre Black Code 1,24 na 26 kg. Mogę przesłać zdjęcia.
Cena: 190 zł.

PostWysłany: 17 Lis 2008, 21:44 
Awatar użytkownika
Obywatel Forum
Obywatel Forum

Dołączenie: 17 Lis 2008, 19:29
Miejscowość: Warszawa
To może teraz moje przemyślenia...

1. Roger jedzie teraz na dwu-tygodniowe wakacje, odpoczywa, nie bierze rakiety to ręki, Mirka robi mu masaże. Wraca z urlopu i pracuje nad kondycją, kondycją i kondycją. Sezon przed nim długi, a na karku siedzą mu dwudziesto, dwudziestodwu-latkowie, czyt. nieustępliwe młode wilki. Australia dla niego (przydałby się jakiś widowiskowy finał z Nadalem). Później koncentracja na grze na ziemi. Musi brać udział w największych, prestiżowych turniejach, a nie Estoril, gdzie nikt nie jeździ. Jest już w takim wieku, że na wygranie RG to ostatni dzwonek. Daję mu jednak na zwyciestwo 30%. Nie muszę chyba pisać kto wygra. Finał Wimbledonu to formalność. Dojdzie do finału na 95%. Pytanie co w nim... Nadal jest do ogrania, ale zagrożeniem może być Murray, który na pewno będzie się chciał pokazać u siebie z jak najlepszej strony. US Open też dla Feda, lubi te korty.

2. Teraz o Nadalu. Strasznie trudno będzie mu obronić wszystkie punkty które nabił w tym sezonie. W drugiej połowie roku może stracić "panowanie".

3. Sporo może namieszać Simon, który ma raceptę na chyba całą czołówkę.

4. Del Potro... Nie trawię takiego chama jak on. Obejrzałem film jak w trakcie meczu z Murrayem mówi coś o jego mamie. Prostak i tyle. Zachowuje się też jak... Nie będę się wypowiadał. Jest mi obojętne co zdziała. Oby jak najmniej...

5. Djoko będzie regularnie na kortach twardych dochodził do finałów i półfinałów. Na mącze też jakiś finał trafi. Będzie mu jednak trudno utrzymać trzecie miejsce. Goni go Szkot.

6. O kobietach się nie wypowiadam. Oglądam mecze WTA bo oglądam... Ale wg mnie to nic specjalnego.

7. Pozdrawiam wszystkich maniaków. <)

PostWysłany: 18 Lis 2008, 21:12 
Początkujący
Początkujący

Dołączenie: 20 Sie 2008, 15:24
WTA:
Obawiam się,że dominacja sióstr Williams będzie nieuchronna, natomiast uważam, że powalczyć z nimi może Ana Ivanović, może Jelena Janković.
Radwańska jest w stanie trzymać się w drugiej połowie pierwszej dziesiątki, być może w tym roku jest w stanie dojść do 1/2 finału Wimbledonu, w przyszłym roku może nawet wygrać.
Czekam na to, co pokaże Ula Radwańska (jeśli pokaże się w zaawansowanej fazie któregoś z mniejszych turniejach WTA i może dojdzie do 1/4 któregoś z wyższych, będę usatysfakcjonowany), Timea Bacsinszky ( czekamy na pierwszy tytuł) i Sania Mirza (miała kontuzje,nie grała przez długą część. Uważam jednak, że jest to duży talent i może być wykorzystany już w tym sezonie).
ATP:
Moim Zdaniem Top pięć w połowie sezonu może wyglądać tak:
1. Djoković
2. Nadal
3. Federer
4. Murray
5. Tsonga

Czekam na osiągnięcia Frankiego Dancevića, Philippa Petzchnera i Jurka Janowicza.

PostWysłany: 19 Lis 2008, 00:57 
Awatar użytkownika
Starszy Forumowicz
Starszy Forumowicz

Dołączenie: 3 Sie 2008, 19:38
Miejscowość: Wschód
Statystyczny napisał(a):
Czekam na osiągnięcia Frankiego Dancevića, Philippa Petzchnera i Jurka Janowicza.

Petzchner w tym roku wygrał w Wiedniu! Widziałem jego mecz finałowy z Monfils'em i momentami przypominało to uroczą pokazówkę. Tenis Niemca, obfitujący w przeróżne sztuczki, może się podobać z tych samych powodów, z jakich kibice doceniają Fabrice'a Santoro. Ale powiedzmy sobie szczerze, Niemiec na wielkie sukcesy jest raczej za "miękki", owszem może od czasu do czasu gdzieś wyskoczyć jak filip z konopi, ale jak do tej pory był on bywalcem drobnych turniejów. Tak czy owak, życzę mu szerokiej drogi, bo jego tenis to już ginący gatunek.

PostWysłany: 19 Lis 2008, 18:06 
Początkujący
Początkujący

Dołączenie: 20 Sie 2008, 15:24
Wiem, że wygrał w Wiedniu, ale pisząc o osiągnięciach, mam nadzieję, że chociaż będzie trochę bardziej regularny. Wygrywanie challengerów o większej puli nagród, może jakieś półfinały. Dla mnie jest to idealny osobnik do kolejnej niespodzianki na Australian Open.

PostWysłany: 20 Lis 2008, 18:41 
Awatar użytkownika
MIODERATOR
MIODERATOR

Dołączenie: 23 Sie 2006, 17:04
Miejscowość: Sandheim am Teichstrom
Tak patrzę na to, jak roztkliwiacie się nad zdrowiem Nadala i przypomnę, że po zeszłorocznym USO wieszczyliśmy, że chłopak nie będzie już więcej chodził... Więc jestem wstrzemięźliwy. Może się rozsypie, może nie... Na dwoje babka wróżyła.

Co do Króla Rogera - facet ma kłopot. Przyzwyczaił się, że jego przeciwnicy grają zawsze na mokrym, bo leją po nogach zanim jeszcze wyciągnie rękę po piłkę. Po tym roku czar prysł i coraz więcej zawodników wierzy, że może Szwajcarowi tyłek skopać. A to dla niego kłopot, bo z jednej strony nie jest już sam tak przekonany o swojej nieprzemakalności, a z drugiej - źle mu się gra pod presją...

Novak - lubię chłopaka, więc dobrze mu życzę, ale on ma ewidentny problem ze sobą. Nie do końca chyba wierzy, że może być no.1. A bez tego nie ma prawa nim zostać. Mistrzem zostaje się najpierw w głowie, a Serbowi jakby brakowało wiary. I zdrowia.

W czwórce najmniejszą sympatią, mimo słabości do narodu i rudej wódy na myszach, darzę Szkota. Może jakby się chłopak wybrał w końcu do balwierza, który zrobiłby porządek z jego powierzchownością i jakby się trochę zaczął uśmiechać, a nie krzywić (założę się, że słuchawki z tłumaczeniami zakłada tak jak nasz prezydent)... Ale ma skubaniec dużo wiary w siebie, więc jak mu tego jakiś Tsonga nie złamie, to Brytyjczyk nadal ma szansę mieszać w czołówce.

Piorunochron na szczycie wieży kościelnej to dowód, że wszyscy miewamy wątpliwości

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: robpal oraz 6 gości